onsdag 5. oktober 2011

Festmat frå Sunndal

Når mange quiltedamer samlast til klubbmøte og god mat til kaffipausen, så dukkar det ofte opp nye og spennande smakar. På siste klubbmøte fekk vi smake noko som dei fleste av oss aldri hadde høyrt om, VAFLER med SUNNDALSGRØT på!!
Mange av oss har høyrt om sveler med ein liknande semulepudding på som dei brukar i indre Nordfjord, men dette nye måtte alle smake på. Og det var NYDELEG!! Så no kjem oppskrifta frå Solfrid her!

SUNNDALSGRØT til VAFLER
(stor porsjon)

200gr meierismør
200 gr hvetemel
2 dl kremfløte
2 kp sukker
2 l H-melk
1/4 ts vaniljesukker.

Smelt smør, ha i fløte, mel, rør i 1 kp sukker. Kok opp. Spe med kokende melk, rør i resten av sukkeret ,vaniljesukker til slutt.
Dersom grøten blir for tykk, spe med mer kokende melk. Kok til melsmaken er borte.
Kanel strøes over.

Lag vafler og ha til grøten.

Dette er festmat i Trøndelag

2 kommentarer:

BenteOO sa...

I ei av dei ytre nordmørsbygdene vart eg kjent med dette som "Bakels med kalgræt"!
Tenkjer framleis godt om bakelse med kald graut!

Tingelingeling sa...

Hei!
En liten oppklaring.
Dette er opprinnelig festmat fra Nordmøre - ikke Trøndelag. Det ble lagd både smør og risengrynsgraut. Begge kokt omtrent på samme vis. Med mye godt i.
I selskap kunne men finne alle variantene også mølsgraut som ble brukt på samme vis.

Trøndelag har hatt songraut som sin kaffemattradisjon opprinnelig, men smørgraut blir brukt litt overalt nå.
De har helt klart flere, men det er den som er mest kjent for Oppdal.
Men godt er det! :)
Hilsen Tingeling